top of page

Over de Auteur

Jesskleur2.jpg

Zowel Durlachers debuut Het Geweten (1997) als haar tweede roman De dochter (2000) zijn te typeren als ‘tweede-generatieromans’: in beide boeken zijn de hoofdpersonen kinderen van ouders die de concentratiekampen hebben overleefd, zelf hebben zij de oorlog niet meegemaakt. Desondanks wordt hun leven beheerst door het al dan niet verzwegen leed van hun ouders. Beide zijn het uitzonderlijke romans over de generatie die de Tweede Wereldoorlog van heel dichtbij maar toch alleen van horen zeggen kent. Voor haar romandebuut kreeg Durlacher de Debutantenprijs en Het Gouden Ezelsoor. Ook verscheen het boek in het Duits en werd genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen. Haar tweede roman De dochter, waarvan in Nederland rond de 175.000 exemplaren zijn verkocht, werd vertaald in Duitsland, Zweden en Italië. De roman werd genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen en de NS Publieksprijs.

 

Jessica Durlacher hield in 2001 ter gelegenheid van de Nationale Herdenking de 4 mei lezing in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, in aanwezigheid van H.M. de Koningin. Deze veelgeprezen lezing, getiteld Op scherp, werd door De Bezige Bij in datzelfde jaar uitgegeven. In de jubileumreeks ‘Gouden Bijtjes’ ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van De Bezige Bij, werden onder de titel Nieuwbouw verschillende verhalen en beschouwingen van Durlacher gebundeld.

 

In september 2004 verscheen de roman Emoticon. Het verhaal speelt zich af in Nederland en Israël en gaat over de vriendschap tussen twee vrouwen met een gezamenlijk verleden, alsook de zoektocht van een zoon naar zijn vader. 

Jessica Durlacher schreef drie novelles, Arthuro d’Alberti, een speurtocht naar de achtergrond van haar grootvader (2005) en Schrijvers! (2006) In augustus 2007 verscheen Wat gebeurde er met Cathy M?, een novelle geinspireerd op het verhaal Wat gebeurde er met sergeant Massuro? van Harry Mulisch.

 

In oktober 2010 verscheen haar roman De Held. Een adembenemend spannende roman over familie, liefde en onverzettelijkheid. Het boek werd zeer lovend ontvangen en onderscheiden met de Opzij Literatuurprijs. De roman werd in 2016 verfilmd onder regie van Menno Meyjes met een scenario van Meyjes en Durlacher zelf en was de opening van het Nederlands filmfestival in Utrecht. De Held is nog steeds te zien op Netflix. 

 

In 2012 verscheen Musk, met al Durlachers verhalen en novelles, gebundeld door de Bezige Bij.

 

In 2013 werd Piraten gelanceerd bij de herdenking van Loods 24, in Rotterdam, een novelle voor leerlingen van de middelbare school die nog steeds leverbaar is en ook als Bulkboek verkrijgbaar is voor scholen.

 

Jessica Durlacher is getrouwd met collega-schrijver Leon de Winter. Samen hebben ze twee kinderen, Moos en Solomonica. In 2014 schreven ze gezamenlijk de theatertekst voor de voorstelling ANNE over het leven van Anne Frank, die inmiddels overal ter wereld wordt gespeeld.

In 2016 werd de roman De Held verfilmd door Menno Meyjes naar een scenario van Durlacher en Meyjes. De film De Held is nog steeds te zien op Netflix met Monic Hendrickx, Fedja van Huet, en Daan Schuurmans.

In 2018 stapte Durlacher officieel over naar uitgeverij de Arbeiderspers. Daarmee nam ze na 20 jaar definitief afscheid van uitgeverij de Bezige Bij.

 

In 2020 voltooide ze de roman De Stem, die eind januari 2021 zal verschijnen bij De Arbeiderspers en speelt in de jaren dat het moslim terrorisme heel dichtbij kwam in ons land, aan het begin van dit millennium. In het persbericht staat:

"De Stem speelt zich af tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen van onze tijd – een rijke roman met een stuwende kracht over familie, loyaliteit en het grote offer dat engagement van mensen vraagt.


Een vrome Somalische asielzoekster komt als oppas in dienst bij het gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich tot hun verrassing als een fenomenale zangeres. Haar naam is Amal. Ze is zo goed dat Zelda en Bor haar opgeven voor de populaire talentenshow De Stem. Tijdens haar spectaculaire eerste optreden verrast Amal het miljoenenpubliek met een dramatisch gebaar dat tot een vloedgolf van bedreigingen leidt. Het gezin voelt zich geroepen haar te beschermen en wordt zo meegesleurd in bittere conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen."

 

Foto 15-11-20 om 15.39.jpg

Lunsford

bottom of page